Mall-uri în locul fabricilor

Departe de lumea dezlănțuită, am ajuns pe malul Oltețului.

Balș este situat la mijlocul distanței dintre Slatina și capitala Olteniei, Craiova. Cândva deținea a treia fabrică de osii de tren din lume, deservind atât piața internă, când și cea externă. Acum în oraș există bănci (CEC, BRD, BCR și Banca Transilvania), hipermarketuri (Kaufland, Lidl, Penny) și case de pariuri.

Ieri am găsit chiar și un stilist care mi-a domesticit barba și ceea ce mi-a mai rămas din podoaba capilară.

După o săptămână petrecută în noroaie, am evadat către Craiova. Prima oprire a fost la singura spălătorie automată din oraș. Mi-am spălat atât hainele personale, cât și pe cele de muncă.

Apoi m-am avântat la Mall Electroputere, un monument grandios al consumerismului oltenesc construit pe fosta fabrică de locomotive și aparataj de înaltă tensiune.

După o vizită dezamăgitoare în Decathlonul local după niște haine utilitare, m-am înghesuit în furnicarul din mall căutând o librărie; în serile în care nu adormeam instantaneu cu perna în brațe simțeam nevoia unei lecturi care să mă ajute sa evadeze mental din universul meu îngust alcătuit din motorina, vaselină, rulete, beton și noroi. Ei bine, această căutare m-a purtat prin cea mai generoasă zonă de fast-food pe care am văzut-o vreodată. Oltenii sunt fascinați de McDonald’s, Taco Bell, Mesopotamia, etc.

În librărie, na, fete fine. Mi-am pierdut concentrarea și am decis să revin la Herman Hesse. Am plecat cu Lupul de stepă și m-am îndreptat, unde altundeva, către Leroy Merlin, de unde am luat tuburare de 30, panou electric de 380 și un set de imbusuri, în fine, achiziții indispensabile unei biblioteci respectabile.

Am revenit în Balș, unde a urmat cina pe malul Oltețului, stropită cu vin oltenesc decent, privitul discret al damelor locale, 100 de grame de Jack pentru siestă și pontajul orelor suplimentare ale colegilor.

În Romania se construiește. Găsim mall-uri pe locul fostelor fabrici! Iar noile locuri de întâlnire ale tinerilor sunt cafenelele și fast-food-urile, nu adică viitoarele lor locuri de muncă!

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.