Trei salarii compensatorii și o medalie de participare

După 40 este greu să mai revii din Spania. Dincolo de venitul mai mare, protecția socială mai bună și standardul de viață mai ridicat, societatea îți conferă (și) sentimentul utilității. Nu te rezumi la un cal bun numai de povară, ci la un cetățean cu experiență, care este apreciat pentru ceea ce știe să facă.

Cum am ajuns la aceste concluzii printre livrările pentru Glovo? A., o amică care mă găsește pe WhatsApp numai atunci când i s-au înecat corăbiile, îmi povestește drama corporatistei care și-a neglijat familia și a lăsat sânge pentru companie, însă aceste lucruri nu se regăsesc în remunerație

Flexibilă întotdeauna când vine vorba de program, gata oricând să ajute managerii din Marea Britanie cu un insight prețios dobândit prin transpirație, nu (doar) din parcurgerea unor cursuri de dezvoltare personală pe LinkedIn, a fost promovată după 2 ani ca Senior. Înainte de asta, a primit o evaluare Star Trek de la superiori și a fost propusă pentru angajata anului.

Evident, un astfel de CV a recomandat-o pentru o binemeritată creștere salarială, ultima ajustare financiară având loc cu mai bine de 2 ani în urmă. Recompensa mult așteptată nu s-a lăsat așteptată! A primit 5% în plus, adică aproximativ 40% din inflația nivelului de trai din România.

Doamna s-a opărit. Și-a băgat în ședință managerul direct. Acolo i s-a explicat calm că dumneaei are salariul mai mare cu 15% decât omologii săi care freacă menta, deci ar trebuie să fie recunoscătoare pentru această ajustare pozitivă și, evident, să devină mai rezonabilă în aspirații.

Într-un moment de sinceritate inconștiență, i-am explicat că Corporația (cacofonie intenționată pentru Miliția limbii române) profită de faptul că cei ajunși la criza vârstei a doua nu mai au șanse profesionale dacă ies din sistem; pentru femeile trecute de a doua tinerețe România este generoasă numai cu poziții entry level în retail, dar și de bone, menajere sau bucătărese. Că ideal ar fi să aibă un plan de rezervă, departe de lumea corporatistă.

Mi-a spus că o deprim. Că nu vrea să mai continue această conversație. Mi-am însușit rapid critica și i-am spus că totul va fi bine. Că atunci când va fi dată afară va primi 3 salarii compensatorii și o medalie de participare care nu ține de foame. Nu mi-a mai răspuns de atunci. Nu știu de ce 🙁

Fotografia care ilustrează acest material aparține lui Christopher Campbell și a fost preluată de pe Unsplash.

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.