Stilou de angajat pe noul front digital

Nicăieri nu umblă câini cu covrigi în coadă, mai ales pentru unul ca mine, un condei obosit care a trecut pe lângă geoștiințe.

Aici, pe malul european al Atlanticului, am acces numai la oportunități punctuale în construcții sau livrare mâncare. Se muncește mult și se câștigă puțin. Și nu se mai scrie.

În câteva săptămâni s-ar elibera un loc în tura de noapte al unui Alcampo din oraș, Auchanul iberic. Aș putea începe astfel o nouă carieră în încărcat / descărcat marfa și da frâu liber creativității aranjând la linie marfa pe raft. Nu e rău, dar nici ideal.

Inevitabil, îmi compar situația de acum cu cea din trecutul recent. Deși nu huzuream, acasă aveam un statut. Aveam bani de trecut strada, ba chiar și de o seară pe lună în Centrul Vechi, alături de Redacție. Bonus, periodic mă intersectam cu câte o damă intelectuală, dornică să exploreze abisurile minților, dar și Everestul trupurilor băieților de la Corporatistul.

Spania este frumoasă și relaxată; eu însă sunt obișnuit cu praful eternelor șantiere ale patriei, cu oameni îmbrăcați în culori terne, veșnic grăbiți și mult prea preocupați de mărunțișuri, care refulează în trafic sau acasă din cauza zilelor veșnic gri pe care le trăiesc. Spania este pentru siestă. Eu am fost călit pentru acțiune.

Și iată că acțiunea se află acum la Marea Neagră. Cu riscul de a părea cinic, conflictul din Ucraina a schimbat în bine piața forței de muncă din România. Băieții cu condei încep să aibă căutare zilele acestea.

Sunt asediat virtual cu știri oficiale despre cruzimea rusească de lângă noi. Este o poziționare la fel de fermă ca în cazul bombardamentele americane din Serbia și spargerea Iugoslaviei în bucăți. Numai direcția este alta: atunci bombardamentele au reprezentat triumful eliberării popoarelor oprimate și al democrației occidentale în general.

De ce să nu profit și eu de această conjunctură? La finalul anilor ’90 mulți conaționali își construiau cu banii jos palate de prost gust din bișnița cu combustibil peste Dunăre.

Mi-aș putea plăti și eu azi ratele la garsonieră din munca de nano-influencer, specializat în demascarea doctă a elementelor dușmănoase din mediul digital.

Munca nu e grea. Trebuie să îmi fac câteva profile de FB noi, să încep să postez chestii care îmi pot crește rapid numărul „prietenilor” virtuali, după care să trec la treaba propriu-zisă, respectiv urmărirea unei liste clare de subiecți care refuză să ridice sus pancartele oferite de societatea liberă.

Orice erezie a acestora va trebui înfierată proletar și documentată cu print screen către angajator. În acest demers am la îndemână câteva etichete care funcționează întotdeauna: rusofil, putinist, AUR-ist, antivax, PSD-ist, comunist, anarhist, extremist, radical ortodox, etc.

Pe acest front digital gloanțele și bombele contează mai puțin. Mai important este storytelling-ul și angle-ul din care vezi subiectul.

Acestea fiind spune, pot fi întrebat pe bună dreptate de m-aș mulțumi cu munca de troll, când, spre exemplu, aș putea scrie articole pentru gazetă.

Din păcate locurile de muncă din presa „liberă” de azi sunt ocupate de stilouri mai vechi, care au trecut testul timpului, dar mai ales al agendelor interne.

Mai există și alte aspecte îngrijorătoare pentru noi, ăștia care mai scriem de mână: nu vom putea ieși la pensie din acest job! În câțiva ani inteligența artificială va crea content pe baza unor parametrii selectați de câțiva aleși și tot ea va decide care sunt sau nu fake news-uri.

Toți vom deveni figuranți într-un film proiectat simultan pe mai multe ecrane, fiecare cu propriul scenariu și propriul happy end.

Însă până atunci, hai să prindem marele val al miliției digitale. Stimați angajatori, profitați de vocabularul meu peste medie! Folosiți în luptă experiența dobândită în ani de polemici savante, dar și suburbane, pe diferite subiecte. Faceți-mi cu încredere un background check și trimiteți-mi o comandă fermă pe Revolut. Vă mulțumesc!

Fotografia care ilustrează acest material aparține lui Spenser H și a fost preluată de pe Unsplash.

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.