My year hightlight

Sezonul hibernal aduce daruri ori nuiele. Sau arată adevărata dimensiune a sărăciei, pentru cei mai mulți. Și, în genere, alte drame. Dar fac parte dintre norocoșii care-și plătesc în tihnă utilitățile și se răsfață la Mc în primele șapte zile de după leafă.

Evaluarea a ieșit ață și mi-am depășit planul anual cu 48 %, motiv pentru premiere: o strângere fermă de mână, două bătăi pe umăr, un brad de plastic înalt de treizeci centimetri gata împodobit, 150 lei și mobilizatorul Sunt mândru de tine! Știi că mă bazez pe tine și la anu`, suntem o echipă!?

Acum privesc kitschul, sorb un vin decent, fumez o țigaretă din foi; practic mă destrăbălez într-o liniște desăvârșită. Și-s departe de ipocriți și ipocrizie, prilej optim de-a privi peste an.

De 8 luni nu mi-am văzut copilul, am vorbit în două rânduri la telefon. Dar mi-au alinat dorul 262 sticle cu vin, 138 beri (craft), două sticle de tărie și 7 200 țigarete. Când viciile mă slăbeau sărbătoream cu Netflix – 124 filme. Unul mai anost decât celălalt. Pentru că nu m-am izolat de toți am fost nevoit să îndrug 24 820 minciuni. Indiferent de stare. Zâmbetul a fost la purtător chiar și atunci când vecinele dar mai ales colegele nedebranșate mă vizitau pentru un duș cu apă caldă. Cui să pomenesc de cele 68 nopți în care tavanul alb își etala un zâmbet minunat, hipnotizant? Sau cele 4 luni pline cu un imens gol sufletesc?

Învățasem din fragedă pruncie corporatistă că ușor poate oricine. Iar de la galerele confecționate din 4 876 km pedalați, 1 070 km alergați, 103 h petrcute înotând și 3 650 000 pași (aici s-a blocat pedometrul) am ieșit nițel mai verde; am scăpat de 16 kile din cele 20 balast la începutul anului. Dar nu și de alimentația nesănătoasă. Lângă cele 6 certificate profesionale dobândite în online am atârnat, în format fizic, Zarul de Aur cucerit la Campionatul Regional de Table din NE-ul țării, medalia aferentă locului 3 la Campionatul Național de Triatlon. Recreerea a constat într-un weekend break la Bâlea și un alt sfârșit de săptămână prelungit (cu ajutorul unui credit de nevoi personale) în Vamă. Bonusul, o ieșire de-o zi pe coclauri, mi-a fost oferit de sălbaticii mei tovarăși.

Universul a fost generos, iar recolta bogată. Urmează să savurez ultima zi a muribundului 2021 în concediu fiind. De la tot! Cu telefonul închis, fără laptop. Voi alunga tăcerea cu zâmbete, iar dacă va deveni copleșitoare, voi cânta:

Copilul meu, văd tristețea din ochii tăi,
Nu ești singur în viață
Deși ai putea crede asta.
Ești mai mult decât pari,
Toată puterea și tăria lumii
Sunt în interiorul tău! 

Fotografia care ilustrează acest material aparține lui Norbert Kowalczyk și a fost preluată de Unsplash.

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.