Antreprenor, Filantrop sau Corporatist?

Ești tânăr. Fie fermentat în aburii Corporației, fie inconștient încrezător că îți poți construi propriul destin printr-un start-up de succes, pe care ulterior fie îl vei vinde, fie îl vei franciza și diversifica.

Faci totul ca la carte. Găsești o nevoie pe care afacerea ta o poate acoperi și ești gata să muncești de dimineața până seara, aducând bani de acasă cu gândul la profitul care va veni.

Însă primii clienții te fac să îți dorești pasional clonarea; volumul de muncă depășește cele 24 de ore alei zilei.

Cauți fără succes angajați. Ba e mic salariul, ba sediul e departe, iar tele-munca e mai sexy. Cauți parteneri. Ar fi câțiva interesați, însă toți vor ca banii să muncească pentru ei, și nu oricum, ci mult și bine.

Devii om orchestră: specialist in marketing și vânzări, dar și în contabilitate și logistică, cu talente dovedite din administrativ și curățenie.

Nu te ai timp de plictis, ci doar de oftaturi. Statul îți amintește prin controale că nu ai autorizația aia de care nu a auzit nimeni, nici măcar consultanții plătiți înainte de a-ți deschide prăvălia. Clienții sunt tot mai sofisticați, vor mai mult, mai repede și mai ieftin.

Noaptea, în drum spre casă, zărești in cârciumi corporatiști care se refac după tele-munca istovitoare care a durat 7 ore. Cu banii care îi aduc acasă din clădirea de sticlă și-au făcut încă un credit la mașină și la un televizor mai mare.

Și îndoiala ți se strecoară în suflet. Oare de ce ai ales drumul ăsta pavat spre gastrită și chelie? Ei bine tinere, ești mai util decât crezi. Dar mai ales altruist. Mai importantă decât afacerea ta este implicarea ta socială.

Toți tinerii, veseli acum și care îți stârnesc gelozia, vor face la un moment dat 40+ și vor deveni deșeurile Corporației. Uzura fizică și mentală nu vor putea compensa experiența într-o organizație în care rolurile sunt fluide, iar automatizările au devenit omni-prezente.

Acești corporatiștii de 40+ vor trebuie să se adapteze reinventeze în mijlocul crizei a doua. Iar tu, micul antreprenor care creează locuri de muncă, vei deveni colacul lor de salvare spre mirajul freelancing-ului.

Dacă cauți unde trebuie, vei începe să angajezi furibund, însă cu aceeași rată de succes cu care vei semna hârtiile încetarea a contractului de muncă cu corporatiștii seniori care cred că pot mai bine. Până la urmă nu ești singurul altruist din lumea asta.

La un moment dat, spre 60, vei vinde tot și te vei dedica pescuitului. Oricum creierul tău va fi prăjit, iar singurul lucru asupra căruia te vei putea concentra va fi pluta de pescuit. Nu te-ai plictisit, ai luptat mereu. Acum ești un mare înțelept și nu-ți folosește la nimic. (Și) Viața a trecut.

Fotografia care ilustrează acest material aparține lui redcharlie și a fost preluată de pe Unsplash.

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.