Cine nu e gata (cartea)

Am urmat sfaturile venite tot mai des de la elitiștii care ne citesc atent de tot: Ce e cu voi, oameni buni? Sunt chestii elementare de gramatică. M-ai puneți mâna pe o carte, alea, alea… Și pentru că în bibliotecă am doar pescarul chinez așezat pe-un mileu, am apelat la Iulia Nani. Și-a făcut pomană, mi-a oferit cartea sa proaspăt ieșită în lume – Cine nu e gata. Drept mulțumire, n-am menajat-o.

Chiar din titlu se observă că nu mai e loc de cuget. Lipsa semnului întrebării denotă rodul trudei în malaxorul corporației, ăla care șlefuiește superficialitatea, impostura, pupincurismul și ce-i mai odios în toți cei cărora viața le-ar fi (fost) potrivnică în afara pereților de sticlă.

Victoria, Vichi – pentru prieteni, reiterează ceea ce oricare proaspăt înregimentat observă înaintea finalului perioadei de probă. Frapant este bagajul vast al trăirilor cumulate; n-a plagiat din almanahurile managamentului, ale dezvoltării profesionale ori ale psihologiei practice, nu. E experiența acumulată de-o multifuncțională forjată (și) pentru mai mulți galbeni și-un orizont obscur.

Lăbuțele de pe copertă întăresc esența succesului profesional, a vieții petrecute între job și … overtime; doar muncind. Prezența lui Mango, motanul mereu alături și iubitor, nu surprinde. Reprezintă apanajul eșecului personal pe linie. Rateu care, întors și așezat astfel încât să-i zărești punctele forte, îți conferă în zori o licărire utopică.

O dată ieșită din tranșeele flancate cu sticlă și beton, No man`s land-ul conturat la orizont îi vine mănușă. Până la un punct. Formidabil cum o viață tapetată cu eșecuri, a se citi realizări profesionale superficiale, consituie prilejul optim de-a ghida fără scrupule alți și alți corporatiști spre ieșirea din neant. Prin coaching; cu metode … care mai decare!

Cartea are nerv, umor gri, cursivitate și destul suspans. E autentică, subtilă și numa` bună pentru teribilul exercițiu al introspecției. Victoria, mulțumim pentru inconștiența curajul de-a te despuia în fața noastră, a profanilor.

Fotografia care ilustrează această recenzie aparține lui Thought Catalog și a fost preluată de pe Unsplash.

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.