Oare merită să trăiești doar pentru alții? Recenzia cărții „Cine nu e gata”

Cine nu e gata” este o carte semnată de Iulia Nani de care nu aș fi aflat probabil niciodată dacă nu mi-o punea cineva în brațe.

Vichi, eroina principală, mi-a plăcut din prima. Femeie sofisticată, cu trup lucrat și activă sexual. Visul oricărui middle sau top manager care își permite o relație de weekend, cu dantele, șampanie și sushi.

Vichi însa are mai mult decât portjartier. Are etică, atenție la detaliu și își ia munca în serios. Uneori prea în serios!

Ajunsă în stratosfera profesională, un incident care într-un team building ar fi trecut neobservat, o face să își piardă jobul.

Izgonirea din paradis o pune pe o traiectorie incomodă, care îi afectează inclusiv căsnicia începută recent sub cele mai bune auspicii.

Ajunsă prizoniera confortului unei garsoniere de la periferie și bucurându-se doar de compania motanului ei Mango, Vichi alege răzvrătirea, respectiv calea antreprenoritatului în coaching în carieră.

Pe acest drum descoperă că oamenii trebuie ajutați cu forța. Învață însă repede că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Urmează o oscilație ritmică între agonie și extaz, între credință și tăgadă, asemeni pendulului lui Foucault.

Mi-a plăcut stilul cărții; m-a impresionat atenția la detaliu a lui Vichi – par venite dintr-o altă lume, cu mai mult timp și cu KPI-uri orientate pe calitate, nu (doar) pe volum.

Cartea însă mi-a lăsat în urmă un semn de întrebare: merită să trăiești (numai) pentru alții? Merită să te privești zilnic în oglindă pentru a afla că ești diferit față de cei din jur?

Pe viitor mi-ar plăcea să aflu ce mai face Vichi care a pus Corporația, dar și antreprenoriatul, în cui. Oare mai are aceeași energie și motivație în a-i ajuta pe alții?

Cartea „Cine nu e gata” semnată de Iulia Nani poate fi achiziționată aici.

Fotografia care ilustrează acest articol aparține lui engin akyurt și a fost preluată de pe Unsplash.

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.