Când o regăsești pe mami

După ce ți-am explicat cum va decurge viața ta din punct de vedere statistic imediat după ce descoperi Corporația, te considerăm gata să digeri cum va decurge viața ta la câțiva ani după ce ai spus DA la Primărie.

Orice broșură despre mariaj sau despre comuniunea cu sexul opus, chiar și tratatele, încep prin a te modela spre a strâmba din nas la mâncarea mă-tii după ce-ți cunoști jumătatea. Firesc, tocănițele și prăjelile, carnea la borcan în untură, îți put. Devii un fin al creveților pe pat de mandarine, orzo cremos cu spanac, mai rar sandwich cald cu avocado, rucola și cremă din semințe de floarea soarelui și, desigur, Quiche cu trei brânzeturi și roșii uscate la soare.

Timpul se scurge, iar orizontul deliciilor culinare se tot lărgește: jumări, mezeluri, shaorma, iaurt cu covrigi, ciorbă de fasole cu afumătură cumpărată doar în ziua de salariu de la Ciorbărie. Desertul constă în lăuzie și, în cazul tău, maioul suflecat deasupra buricului.        

O săptămână, hai două, de beții nocturne și diurne sunt suficiente pentru a realiza că nu asta-i calea pentru a trece peste momentul ăla în care fii-ta, din tocul ușii, îți făcea cu mâna exact ca atunci când plecai la muncă. Singura diferență consta în stiva de bagaje adunate grămadă în fața liftului și lacrimile, cât de discrete puteau fi, pe care le înghițeai fix ca pe pietrele de moară.  

După ce te obișnuiești nițel cu noua ta locuință care însumează în 16 m2 o cameră, bucătăria, baia plus cămara și holul, suni terapeuții recomandați de colegii trecuți și ei prin ciur. După a III-a ședință constați că apa caldă nu-i magică, iar câinii umblă cu covrigi în coadă doar dacă tu-i agăți acolo. Tre` să acționezi, te apuci de tine.

Înveți să mânuiești dibace fierul de călcat, te bărbierești mai des, iar în metrou mimezi dezinteres pentru damele dichisite. Chiar de-ar arde de nerăbdare să își lepede desuurile în brațele tale, ți-e jenă să le aduci în noua ta magherniță. În schimb, îmbrățișezi overtime-ul.

Următoarele două luni sunt dedicate prietenilor. Te lepezi de ei, erau de fațadă. Sau de șpriț. Ești sătul de sfaturile lor izvorâte din cărțile dedicate dezvoltării personale. Sau, pe rit vechi, psihologie practică.

Frigiderul e pornache de când te-ai mutat, iar regimul cazon al cartofilor prăjiții, omletă, paste și, mai rar, grătar cu salată, nu reprezintă o soluție sustenabilă. Și iată cum îți (re)amintești de mă-ta numai după ce trimiți la maculatură Rețete ieftine, simple și delicioase pentru studenți, Practic în bucătărie și Revista femeia – rețete culinare.

Duminică după duminică, la 19:41 măsori cu pasul Gara de Nord făcând pariuri cu ceilalți venetici pe tema numărului peronului la care oprește mastodontul astă-dată. Odată oprit cauți nașul conductorul. El, obișnuit cu alde tine, te invită în compartimentul tixit cu plase de rafie, trolere și genți de voiaj. O alegi pe a ta ghidat de biletul care-ți indică numele și numărul de telefon; pornești spre periferia urbei, spre casă.

După ce-i mulțumești din nou celei care ți-a dat viață, te pregătești de răsfăț, nu înainte de-a începe primele acorduri din Your Time Will Come – Amy Macdonald. Instant, zâmbetul ți se lărgește, iar liniștea sufletească te inundă. Urmează o nouă săptămână tihnită: salată de vinete cu maioneză, chiftele din piept de curcan, telemea, pâine, zacuscă, varză călită cu carne de vită, plăcintă cu mere, supă de pui, compot, plăcintă cu spanac, ouă de casă, șnițele, vin (tulbure) de casă, juma` de țuică, un cartuș de țigări și 300 lei în plicul ascuns pe fundul genții.

Proviziile îți vor permite și să mănânci prânzul la caserolă. Colegilor din cafeteria surprinși de noul obicei le vei spune că te-ai hotărât să duci un stil de viață mai sănătos, cu mâncare gătită. Iar cu banii economisiți vei bea și fuma mai mult.

Fotografia care ilustrează acest material aparține lui Daniel Bosse și a fost preluată de pe Unsplash.

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.