Scrisoare deschisă către board

Cine crede că viața de CEO în România e ușoară habar n-are ce zice. Chiria în Cartierul Francez, taxa de școlarizare pentru copii la Lycée Français Anna de Noailles, precum și salariul de mii de Euro, mult mai mult decât aș fi visat să fac vreodată în Franța, toate plătite de Corporație, nu recompensează suficient stresul interacțiunii cu românii!

Știu că ar trebui că fiu corect din punct de vedere politic, însă aici, la marginea Europei, trăiesc aceiași experiență pe care strămoșii mei au trăit-o în colonii. Îmi amintesc poveștile străbunicului despre viața alături de băștinașii din Congo. Într-un alt decor, mai alb, cu conexiune bună la Internet, românii se încăpățânează să facă saltul în prezent. Lentoarea minții lor este „depășită” numai de lenea lor proverbială.

Mă încăpățânez să rămân aici din cauza menajerei, a salariului mare, a statutului și a vieții comode pe care o am. Ajută întâlnirile periodice pe care le am cu Ambasadorul unde, la „quelque bouteilles de vin”, refulăm în spatele ușilor închise.

Profitul realizat local, stimulat de lipsa investițiilor și abuzul angajaților, mă face acasă un star. Nimeni nu știe prin ce trebuie să trec pentru a aduce milioane de Euro acasă. Am de a face cu români …

Azi de exemplu, după pregătiri care au durat mai bine de 10 zile, am dat un interviu de 5 minute Ziarului Financiar. A trebuit să explic cum doresc să dezvolt pe credit încă o fabrică, cum acest lucru va crea noi locuri de muncă, iar după avantajele fiscale acordate de Statul român, va aduce bani de buget (abia) după 5 ani de profit și cum, din nou, noi, investitorii străini, facem un imens serviciu României, beneficiind de scutiri de taxe și de mână de lucru calificată și ieftină.

Mă obosește acest ritm de lucru. Un CEO trebuie să aibă mintea limpede, să se dedice jocului de tenis sau golf și staff retreat-ului în Polinezia. Însă ce pot înțelege românii din toate acestea? Nimic. Ei trebuie biciuiți zilnic. La fel ca în Congo!

Fotografia care ilustrează acest material aparține lui Austrian National Library și a fost preluată de pe Unsplash.

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.