Și alte tipuri de corporatiști – partea a doua

Ca o demnă corporatistă, postez continuarea articolul așa cum se cuvine, adică cu o zi întârziere. Să parcurgem așadar restul faunei de corporatiști.

Corporatistul – Iubit

El vine probabil dintr-un Junior care nu a acceptat prea bine realitatea și care se simte într-o relație foarte intimă cu Corporația. Corporatistul – Iubit suferă dacă vânzările scad și suferă profund când sunt schimbări în organizație, iar iubita lui Corporație nu mai e cum era. La momentul despărțirii, Corporatistul – Iubit varsă o lacrimă pentru iubirea pierdută, își ridică skill-urile de pe jos și pleacă spre o nouă iubire. De data asta însă mai bine pregătit.

Corporatistul – Casnic

Pe el îl recunoști ușor, are 30 de plante pe birou, 5 fotografii cu pisicile și câinii lui, iar pe scaun ține ostentativ păturica adusă de acasă, pe care o îmbracă în zilele caniculare de vară, când în open space colegii au grija să fie maximum 17 grade. Sub biroul mereu curat se află botoșeii pe care îi încalță iarna, după ce se schimbă de bocancii cu care a mers pe-afară.

Corporatistul – Casnic adună toate cănile de pe birouri în drumul lui spre bucătărie și are grijă să le spele pe toate înainte de plecare. Tot el se plânge că Corporația pune la dispoziția angajaților doar săpun Duru și nu Dove, că hârtia igienică de la baie are doar două straturi și nu 3, că mocheta trebuie spălată din cauză că un coleg a vărsat o picătură de cafea, că geamurile trebuie șterse pe exterior mai des și tot așa.

În timp de pandemie, Corporatistul – Casnic întreabă Facility Managerul de 5 ori pe zi dacă ficusul, bambusul și cactusul lui au fost udate de 2 ori pe zi și dacă poate să treacă pe la birou să își recupereze tacâmurile pe care le-a lăsat în roll box.

Corporatistul – Etern

El e corporatistul care a intrat in Corporație imediat ce a terminat facultatea și armata făcuta la TR-isti, iar de atunci a rămas pe loc. A schimbat două, trei roluri, a fost team lead, supervisor și manager la diverse echipe, dar în ultimii 10 ani a rămas în aceiași poziție.

Corporatistul – Etern vede pe Facebook cum alte Corporații te îmbracă în aur când le pășești pragul și cum managementul altora este flexibil până la a face podul și sfoara pentru angajați și se revoltă că Corporația lui nu îi oferă același lucruri.

Ca si Corporatistul – Împărat, are impresia că este stăpânul adevărului absolut și că valoarea lui este de necontestat, însă nu are curaj să meargă la interviu la alte corporații de teama schimbării.

Corporatistul – Invizibil

El, cum îi spune și numele, este invizibil pentru colegi și manageri. Nu intră în polemici, nu bârfește pe la colțuri, nu face valuri. Predă la timp livrabilele și primește la timp salariul. Pentru el pare să fie totul suficient.

Corporatistul invizibil este cel mai interesant de studiat pentru că de cele mai multe ori, dacă îi urmărești cronologia pe Facebook, descoperi că are o viață personală plină de adrenalină sau compasiune. Nu o dată am găsit în rândul celor invizibili pasionați de bungee jumping sau escaladă, membrii activi ai unor ONG-uri sau ai unor grupări care cheamă lumea în piață când situația o cere.

Lista prezentată nu se dorește a fi exhaustivă, așadar vă invităm să va luați lupa sau binoclul și să ne spuneți ce alte „specii” ați identificat voi.

Photo by Taylor Nicole on Unsplash

Prima parte a acestui compendiu de specii de corporatiști poate fi studiată aici.

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.