Și alte tipuri de corporatiști

Observatorul, cu ochii după fuste, a analizat doar două tipuri de corporatiști; fauna este însă cu mult mai bogată de atât.

Adaug azi o parte din speciile identificate de orice HR de corporație, urmând să revin curând și cu a doua parte a compendiului. Să începem, așadar:

Corporatistul Junior

Mititelul este student sau proaspăt absolvent și, îmbătat de recenziile pozitive de pe Glassdoor, este atras de corporație ca fluturele de lampa cu ultraviolet, deseori sfârșind la fel.

La început, corporatistul junior vine la birou la 9 fix, cu zâmbetul pe buze și este fericit că poate aduce cafeaua și xerocopiile colegilor lui mai bogați și mai de succes. Dovada fericirii și bogăției lor sunt laptopurile subțiri și performante pe care le cară mereu și conversațiile purtate la telefoane de ultima generație.

Înainte să termine perioada de probă, juniorul află că acei oameni de succes plimbă laptopul oferit de firmă în conferințe, apoi prin tramvaie și metrouri până acasă, unde îl deschid din nou ca să mai lucreze puțin. O altă descoperire este legată de telefoanele de ultima generație de la firmă: nu poți avea discuții personale de pe ele pentru că orice cost este atent monitorizat, iar nesăbuiții care depășesc planul de date sau de voce sunt criticați proletar în daily meeting purtate pe Teams, Skype sau Zoom.

Juniorul începe chiar să vadă cearcănele de sub ochi, privirile malițioase și injuriile spuse pe la colțuri și, uite așa, Juniorul începe să înțeleagă că trebuie să ia o decizie. Pleacă sau se adaptează.

Corporatistul NU

Simpatica specie acest corporatist, mai ales pentru ca îl poți atrage cu greu în corporație. Trebuie să îi promiți, și evident să îi oferi, scaun cu masaj la birou, prânzul adus de două amazoane care mușcă și mestecă pentru el, spațiu de parcare în cel mai bun loc din campus și cel mai performant laptop. TREBUIE să faci toate astea pentru că ai nevoie de skillurile lui, folosite până mai ieri în freelancing, la tine în corporație.

El este unicornul angajatorului, știe engleza, franceza, japoneza, hindu și swahili la un nivel avansat, programează în Vyper și A+++ cu o mână legată la spate și un ochi închis. Până și Chuck Norris se teme de el.

Problema apare atunci când, scos din confortul freelancing-ului, Corporatistul NU trebuie să se alinieze cu rigorile și regulile Corporației în care a fost înregimentat. Ei, și atunci îl ia pe NU în brațe.

  • Trebuie să vii la program.
  • Nu.
  • Trebuie să porți cămașă, nu poți să vii la birou în maiou și șlapi.
  • NU.
  • Trebuie să vorbești politicos cu colegii.
  • Nu.

Și o ții așa, cale lunga să-ți ajungă, adică cam 3 luni sau până se termină perioada de probă, pentru că de cele mai multe ori, una din părți cedează (psihic) și contractul se desface. HR-ii mai norocoși au avut și cu cine să semneze documentele de încetare, cei mai puțin norocoși au descoperit că acest Corporatist NU, dispare pur și simplu într-o zi ca măgaru-n ceață.

Corporatistul – Împărat

Corporatistul acesta nu e nici prea bun tehnic, nici prea harnic, nici prea atent, însă are buze moi și fine, cu care pupă în dos managementul, încât cei pupați încep să creadă că e chiar bun.

Strategiile diferă, însă rezultatul este mai mereu același: îmbătat de încurajările managementului, care la rândul lor sunt îmbătați de pupaturi, Corporatistul – Împărat ajunge să creadă că este chiar bun și că aduce valoare companiei.

Momentul de grație este însă atunci când încearcă să părăsească călduța corporație, iar la interviurile de angajare i se spune că împăratul este gol! Că dincolo de pereții de sticlă ai corporației mamă, valoarea lui este 0. Dar nu-i nimic! Corporatistul – Împărat revine în sânul Corporației mamă și declară sigur pe el că piața nu e pregătită pentru el. Nu-I bai! Cât timp păstrează buzele umede și moi, Corporația mamă îi va păstra un loc confortabil.

Despre Corporatistul – Iubit, Corporatistul – Casnic, Corporatistul – Etern și cel Invizibil, discutăm mâine însa, până atunci tare aș vrea să știu dacă și voi ați întâlnit astfel de personaje. Vorbim despre EI, ceilalti, nu voi!

Photo by Austin Laser on Unsplash

A doua parte a acestui compendiu de specii de corporatiști poate fi studiată aici.

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.