Corporatist peste 40?

Corporatist te naști, nu devii” zice un vechi proverb popular. Într-o lume în care IMM-urile mor sau sunt cumpărate de „fonduri de investiții”, noii intrați pe piața muncii au șanse maxime să debuteze profesional la un angajator procedurat și standardizat, adică să devină Corporatist sine qua non la primul salariu.

Se pare astfel că, în ciuda speech-urilor motivaționale cu care suntem bombardați zilnic, destinul nostru colectiv nu oferă mult credit liberului arbitru profesional. Suntem predestinați să aderăm nemijlocit, la fel ca la instalarea Facebook-ului și a Instagram-ului, la cookies organizaționale.

Alături de amintirea primului futai, a lunii de miere și a nașterii copiilor, în minte ne va fi întipărită dezvoltarea personală în cadrul Corporației.

Ce nu ne este clar încă este când ni se va termina cariera de Corporatist. Ca pasager al metroului de Victoriei, Aviației, Aurel Vlaicu, Pipera, Unirii, Grozăvești, Petrache Poenaru, Preciziei și Politehnică, ai putea crede că viața cu badge ține de la 25 la 35 de ani. La cantină poți fi chiar amuzat de excepțiile de 40+ care încearcă stângaci să țină pasul cu tineretul progresist.

Deci ce se întâmplă după 40? Știți voi, atunci când ai deja un copil și rate la mașină, casă și concediu în Sri Lanka? Când ego-ul publicat pe LinkedIn face cele 1500 de contacte profesionale cu care nu te-ai întâlnit niciodată să nu mai fie reprezentative pentru o somitate ca tine?

Azi am aflat răspunsul de la 2 „tinere” de 65+ care munceau ca leasing de personal necalificat și care nu îți primiseră salariul de 2 luni: muncești până nu mai poți, ceea ce ți se oferă. Tot pentru Corporații!

Sau, conform unui filozof obscur pe nume René Descartes, „opus, ergo sum” („muncesc, deci exist” pentru generația Coca Cola).

Pentru corporatiștii pe care lectura i-a obosit, o pauză de manea cu Prințesa de Aur  – „Șmecher te naști și nu devi”. Pentru restul noapte bună!

Fotografia care ilustrează acest material îl reprezintă pe Humphrey Bogart în filmul Black Legion (1937) care joacă rolul unui muncitor nemulțumit, care se alătură unui grup de activiști anti-imigranți.

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.