Rutină, dar confort?

Rutina ne dă stabilitate și sens. Ne definește. În teorie, oricând de neplăcut ar fi un stil de viață repetitiv, în timp și din obișnuință, aceasta va genera o stare de confort.

În calitate de tânăr corporatist vei ofta de fiecare dată când îți sună ceasul dimineața și vei trăi o permanentă stare de iritare în interiorul clădirii de sticlă în care profesezi. Vei privi pe geam și îți vei aminti viața frumoasă din Vama Veche, unde alcoolul se îmbină viguros cu interacțiuni biblice cu alți tineri dornici să se refacă fizic și afectiv după traumatizantul program de muncă.

În ziua de salariu vei cheltui aproape 75% din venit pe un weekend memorabil în Centrul Vechi, urmând ca restul lunii să fi econom la Mega și curtenitor cu mami și cu tati.

Inevitabil, acest stil de viață va duce mai devreme sau mai târziu la o relație „stabilă”, care, dacă se va oficializa, va fi meritul ei. Da, ele se maturizează mai repede, își doresc să devină femei serioase, având alături parteneri de credit imobiliar pe 20-30 de ani.

Viața de cuplu de corporatist are farmecul ei. Vă veți vedea puțin în timpul săptămânii și nu veți avea timp să vă certați. În clădirea de sticlă oportunitățile de a flirta cu alți / altele rămân la fel de numeroase, de multe ori faptul că ești „luat(ă)” și, implicit, disponibil doar pentru relații pasagere, constituind un avantaj. În weekend veți merge împreună în Ikea pentru a vedea idei scandinave de amenajări interioare și la Mega pentru a achiziționa ingrediente pentru rețetele vizionate pe Paprika TV.

Abonamentul 7Card, folosit cu ceva râvnă înainte de intrarea în „rândul lumii”, va deveni un beneficiu nice to have, folosit numai de departamentul de HR la promovările tale succesive pe orizontală (a se citi angajarea într-o nouă corporație).

Da, va apare și copilul, moment sinonim cu anularea ta ca individ. Dacă ai avut vreodată aspirații de viitor, plăceri sau dorințe, ele vor fi aruncate la coșul de gunoi, alături de scutecele murdare. Copilul merită numai ce e mai bun. Trebuie să te sacrifici pentru el, să dispari ca individ, alminteri vei fi perceput drept o persoană denaturată, care va fi judecată aspru de societate.

Din acest moment tu și partenerul tău de viață veți reuși să cheltuiți 75% din ambele venituri în primele zile. Weekend-urile din Vamă sau Centrul Vechi vor fi înlocuite cu rate la bancă pentru orice, de la casă și mașină, până la iPhone-ul care face poze mișto la copil și mâncare.

Astfel viața ta va deveni o succesiune de rutine, care mai de care mai traumatizantă. Și încă nu ți-am vorbit de momentul când vei face 40, vei fi la climaxul ratelor tale la bancă și, statistic vorbind, îți vei pierde jobul la corporație. Nu te speria, nu va fi cel mai dur moment al vieții tale. Va urma bătrânețea. Dar nu am suficient de mult vin ca să îți vorbesc despre asta. Poate cu altă ocazie. Oare vei reuși, așa cum spuneam la început, să găsești confort în toate astea?

Imaginea care ilustrează acest articol în înfățișează pe Regele Mihai I, jucându-se cu o mitralieră, în timp de fumează.

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.