Învățăm diferit

Am crescut cu cărți și cu Teleenciclopedia, difuzată în rații de câte 1 oră pe săptămână, sâmbăta. Tu cu Google pe smartphone și cu Discovery, History Channel si Animal Planet, 24 din 24. Eu am citit manuale de utilizare. Tu ai mers, pe banii corporației, la training-uri de dezvoltare personală.

E adevărat că atunci când a apărut Discovery în România m-a prins și pe mine. După o vreme însă am renunțat. Știi când? În momentul în care geniile din acest post de televiziune au simțit nevoia să introducă scene cu actori pentru a exemplifica „informația abstractă”. Dă-mi voie să îți desenez, ca la TV: în documentar ni se povestește cum 2 tipi se bat într-un bar. Imediat după, urmează o scenă în care 2 tipi se bat într-un bar. Cu alte cuvinte, producătorii Discovery au presupus că tu ești prea idiot să înțelegi cum arată o bătaie între 2 tipi într-un bar, așa că îți arată explicit cum se face asta.

Acum, dacă stau să mă gândesc mai bine, s-ar putea ca în acest caz scena explicită să nu fie deplasată; azi răfuielile se consumă online, nu offline.

Ți-am dat idei. Te gândești de ce naiba nu se fac documentare explicite despre cum tipa aia mișto de la legal a rămas însărcinată. Nu îți abandona visele. Pe principiul cererii și al ofertei, tu și prietenii tăi ați putea solicita Discovery astfel de subiecte de interes general. Atenție însă la principiul snobismului:

Gusturile snobilor sunt invers proporționale cu cererea acestui bun pe piață: cu cât e mai mare cererea, cu atât mai puțin ei tind să-l cumpere.”

Dacă se umple (și) Discovery de pornografie, sărmanii snobi vor migra pe YouPorn. Ar fi o pierdere culturală; acolo, pe YouPorn, intriga acțiunii este foarte modestă sau chiar absentă.

E clar că avem experiențe diferite de învățare. Eu cred că un training este o înțelege tacită între adulți, în care tu, beneficiar al cursului, dorești să fi acolo, de obicei pe banii corporației, pentru a învăța subiectul propus. Motivația ta este subînțeleasă prin prezența în sala de curs.

Tu în schimb ai o viziune mai nuanțată asupra formării profesionale. De la caz la caz, o vezi ca pe un rău necesar, încă o manieră neplăcută de a-ți consuma orele de muncă cu zgarda la gât sau, atunci când trainingul este extern, standup comedy! Pentru a-ți capta atenția, trainerul trebuie să danseze la bară. Pentru review-uri bune este recomandat să îți facă sex oral.

Exagerez? Nu cred. Îți spun în față o oglindă în care poți vedea că nu ești cel mai frumos, deștept și cel mai harnic din țară. Știu că nu ești obișnuit cu realitatea, că o refuzi sistematic, pentru că e dură. Dar bea un vin să te mai înmoi. S-ar putea chiar să îți devin simpatic, fulg de nea!

- Comentezi?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.